Konesalit muuttuneet sähkösyöpöistä energiatehokkaiksi

Aiemmin konesali oli yrityksen suuri murhe sähkölaskussa. Ilmastonmuutoksesta huolestuneet miettivät kauhuissaan yritysten konesalien tuottamia päästömääriä. Vuonna 2007 ympäristönsuojeluviranomainen EPA raportoi, että konesalien sähkökulutus oli kaksinkertaistunut edellisen viiden vuoden aikana. Ennustettiin, että kulutus tuplaantuu edelleen vuoteen 2012 mennessä.

Toisin on käynyt. Tuolloin neljä vuotta sitten rakentuneissa konesaleissa ei oltu otettu huomioon energiatehokkuutta. Viime vuosien aikana rakentuneet konesalit ovat kuitenkin kilpailleet kovasti energiatehokkuuden kanssa. Suomalaiset yritykset ovat pärjänneet kansainvälisessä IT-alan Green Enterprise -kilpailussa ja voittaneet palkinnon kahtena viime vuonna.

Vuoden 2010 voittaja, Helsingin energian Academican kanssa rakentama konesali otettiin hyötykäyttöön, ja sen tuottaman lämmön avulla lämmitetään nyt helsinkiläiskoteja. Ennen suurimpia ongelmia ilmastolle aiheuttanut konesalin jäähdytystyö hoidetaan Uspenkin katedraalin alla olevassa konesalissa kaukojäähdytyksellä muuten käyttämättä jäävän energian avulla.

Vuoden 2011 voittaja, Tiedon konesali, palauttaa kaukolämpöverkkoon noin 1500 omakotitalon vuosittaisen lämmöntarpeen verran energiaa. Nämä uudet, energiatehokkaat konesalit ovat osoitus asenteiden muutoksista: ilmastonmuutos otetaan IT-alallakin jo tosissaan. Vuonna 2007 tehty pessimistinen ennustus ei tainnut osua aivan oikeaan.

Kategoria(t): Työ ja yritykset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *