Kirjailijaksi, mutta miten? Kirjapainon kautta? Häh?

Oletko koskaan miettinyt, että alkaisit kirjailijaksi? Minä ainakin olen. Mistä sitten kirjoittaisin? Milloin ehtisin syventymään kirjoittamiseen, kun välillä tuntuu, että näiden blogikirjoitusten tuottaminenkin on hankalaa. Kuinka pitkään prosessiin minun on syytä varautua? Miten saan sitten sen tekstitiedoston tietokoneelta oikeaksi kirjaksi? Kuka kirjan julkaisee? Miten mainostan kirjaani? Kenelle kirjani on tarkoitettu? Kysymyksiä herää paljon ja vaikka olisikin jokin kirjoitusidea, saattaa into aloittaa kirjoittaminen ihan tosissaan lopahtaa heti alkuunsa, koska näihin kysymyksiin vastaaminen ei ole ihan viiden minuutin homma. Päätin kirjoittaa pienen jutun kirjan kirjoittamisesta ja siihen liittyvistä asioista. Lähteinä olen tässä käyttänyt verkosta löytyviä muita blogeja ja kirjoituksia. Haluan myös muistuttaa, että tämä ei ole se ainoa totuus, vaan yksi näkemys kirjaprosessin etenemisestä.

Lähtötilanne:

Kirjan kirjoittaminen lähtee varmaankin useimmiten liikkeelle jostain kokemukseen perustuvasta ideasta. Näin on esimerkiksi omaelämänkertojen kohdalla. Myös blogien pohjalle on syntynyt kirjota, kuten Pasan ja Atpon Eniten v*tuttaa kaikki. Itse asiassa kyseisen blogin juurilta on tähän mennessä syntynyt jo kolme kirjaa. Lähtötilanteessa pitäisi joka tapauksessa olla jotain mistä kirjoittaa, pelkkä ajatus että ”kirjan kirjoittaminen voisi olla kivaa” ei riitä. Romaanin kirjoittaminen taas vaatii erityyppisen idean. Pitää olla mielessä jokin tarina, joka voisi olla riittävän mielenkiintoinen.

Kirjoitusvaihe:

Kirjoitusvaiheessa pitää löytää sopivin tapa kehitellä kirjan rakennetta. Lisäksi pitää päättää onko kerronta kronologisesti missä järjestyksessä. Tapoja hahmottaa rakennetta on monia, mutta itse pidän asioiden visualisoimisesta. Tässä asiayhteydessä visualisointia voisi tarkoittaa vaikka ajatuskartan piirtäminen isolle tussitaululle ja siihen yksittäisten asioiden lisääminen vaikka post-it lapuilla. Kuulostaa ehkä valkokaulusduunarimaiselta, mutta tuo on ainakin selkeä tapa hahmottaa kokonaisuus. Lisäksi muiden, mielellään menestyneiden kirjailijoiden tutkiminen voi auttaa löytämään oman tyylin. Muitakin tapoja on ja niitä kannattaa hakea verkosta. Kirjoitusvaiheessa pitää myös sitoutua kirjoittamiseen, ettei projekti lopu alkuvalmisteluihin.

Julkaisuvaihe:

Kirjan julkaisuun on nykypäivänä muitakin vaihtoehtoja kuin anella jotain kustantajaa tarttumaan kirjasi julkaisuun. Jos et halua palkkaduunistasi luopua heti, vaan kokeilet kirjailijan arkea ensin ihan sivutoimisena hommana, niin esimerkiksi e-kirjan julkaisu ”indienä” voi olla hyvä tapa. Toinen tapa voi olla omakustannekirja. Kirjapaino on taho, joka tarjoaa mahdollisuuden omakustannekirjan painattamiseen. Kirjojen painaminen on halventunut aikaisempaan nähden ja tästä syystä omakustannus on vaihtoehto suuremmalle osalle ihmisistä. Verkko on oiva apuväline sopivan ratkaisun löytämiseen. Kannattaa jatkaa lukemista allaolevalla YLE:n artikkelilla.

http://yle.fi/uutiset/oman_kirjan_julkaiseminen_on_helppoa/6221499

Kategoria(t): Kirjoittaminen, Vapaa-aika. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *