Kevät yllätti autoilijat

mopoMonesti kuulee syksyisin mediassa lausahduksen ”Talvi yllätti autoilijat”. Miksei tätä kuule keväällä? Keväällä moni autoilija on unohtanut motoristien ja pyöräilijöiden olemassaolon ja tämä aiheuttaa vaaratilanteita ja onnettomuuksia.

Kevään ensimmäiset merkit ovat, ainakin kirjoittajan mielestä, kuiva sula asfaltti ja moottoripyörän ensimmäisen käynnistysäänet. Joka kevät saa jännittää mitenkä se oma kulta lähtee käyntiin talviunien jälkeen. Käynnistymisen jälkeen moottori lämmitellään hyvin samalla kun kuski jumppaa talven pölyyntymässä olleen Coretex-puvun ja toppakintaat päälle. Vielä kypärä päähän ja visiiristä suurimmat pölyt pois pyyhkäisemällä niin päästään matkaan.

Ensimmäiset kilometrit talven jälkeen ovat erittäin jännittävät. Kadut ovat vielä hiekoitushiekan peitossa, tien reunat sulamisvesistä märät ja aurinko paistaa matalalta. Myös kuskin ajotaidot ovat vähän ruosteessa eikä vaihteiden käytöstä tunnu tulevan yhtään mitään.

Ennen kuin vahinkoja sattuu, kannattaa pyörän hallintaa harjoitella ja palauttaa muistiin miten sillä prätkällä taas ajettiinkaan. Hyviä ajoharjoittelupaikkoja ovat isot teollisuusalueiden parkkipaikat. Kannattaa kuitenkin varmistaa ettei alueella ole hiekkayllätyksiä ja ettei alueella ole liikennettä. Ajoharjottelu tulee aloittaa aluksi hidasajoharjoituksista, jossa pyörän käsittelyn peruselementit tulee kerrattua.

Hyvä harjoite on ajaa pientä kahdeksikkoa kävelyvauhdissa, yrittää ajaa mahdollisimman hiljaa viivan päällä ja tietenkin jarruharjoitukset. Jarruharjoituksissa tärkeää on muistella perusasioita. Pidetään katse kaukana horisontissa, jarrutetaan käyttäen kumpaakin jarrua ja pidetään ajoasento kunnossa. Näissä harjoituksissa kannattaa mennä pikkasen oman mukavuusalueen ulkopuolelle, muttei silti kaataa pyöräänsä, sillä tie on usein liukkaampi kuin kesällä.

Pidetään kaikki mielessä moottoripyörien esiintyminen liikenteeseen. Autoilijat eivät välttämättä havaitse lähestyvää moottoripyörää, joten moottoripyöräilijöille vinkkinä: kun laitat kypärän päähäsi, muutut näkymättömäksi.

 

Kategoria(t): moottoripyörät. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *