Kenen vastuulla ovat turvakilvet ja liikennemerkit?

turvakilvetOlen tässä pohtinut, että kenellä oikeastaan on vastuu kieltomerkeistä, turvakilvistä tai liikennemerkeistä. Velvoittaako laki tietyissä tapauksissa merkkien tai kilpien sijoittamiseen alueelle, ja ehkä vielä tärkeämpi kysymys: onko kilpien, opasteiden tai liikennemerkkien pystyttäminen kiinteistölleen tai sen läheisyyteen sallittua?

Kokemukseni perusteella suomalaiset ovat harvinaisen auktoriteettiuskoista ja lainkuuliaista kansaa. Tästä seuraa se, kuinka turvakilvet ja kieltomerkit kontrolloivat ihmisiä, vaikkei takeita merkkien virallisuudesta ja laillisuudesta välttämättä ole. Esimerkkinä on eräs keskikaupungilla työskentelevä ystäväni, joka jatkuvasti ”varaa” itselleen parkkipaikan työpaikkansa edestä. Kun hän lähtee töistä kotiin, laittaa hän sellaisen työmaatötsän paikkansa tilalle, ja töihin tullessa vain sitten siirtää tötsän pois, kiittää ja kumartaa.

Sitten on nämä pysäköintikiellot. Eikö olisi aika hyvä keino turvata itselleen parkkipaikka tai avata yksityisille parkinvalvojayrityksille mahdollisuus sakottaa ”pysäköintirikkeestä” jonkin ei-virallisen kieltomerkin avulla? Nythän osa lappuliisoistakin on ulkoistettu. Fredrikinkadulla oli vielä viimeksi sellainen aika hämärän oloinen pysäyttämiskielto, vaikka kyseessä on mielestäni ihan normaali kiinteistön asukkaille tarkoitettu pysäköintialue. Ketkä näitä merkkejä siis valvoo?

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *