Kaiuttimet autonvirityksen osana

http://www.dreamstime.com/stock-photos-tuning-car-racing-down-highway-image6593293Ovatko kaverisi puhuneet sinulle auton virittämisestä? Auton virittely eli tuunaus erilaisten laitteiden ja lisäosien avulla on teeveestä monelle tuttu harrastus. Hifistely ei ole kuitenkaan pelkästään nörttien tai miljonäärien juttu. Nykyisin hyvin monet haluavat tehdä autostaan yksilöllisemmän:  yleensä ”tuunaa” autoaan erilaisilla tavoilla esimerkiksi jo asentamalla siihen kaiuttimet tai maalaamalla autonsa uuteen uskoon.Mistä sana tuunaus sitten oikein tulee? Sana on peräisin amerikkalaisesta termistä ”tuning”.

Tuning (sananmukaisesti virittäminen/säätäminen) tai ”tuunaus on auton tai muun kulkuvälineen suorituskyvyn parantamista eli virittämistä. Tuning-termillä tarkoitetaan usein myös auton ulkonäön muuttamista. Suomessa termiä ”tuning” käytetään kuitenkin lähes kaikesta ajoneuvoon kohdistuvasta muokkauksesta. Muutokset voivat olla kosmeettisia tai suorituskykyyn liittyviä parannuksia. Tavoitteena on saada juuri yksilöllisiin toiveisiin sopiva ajopeli. Muualla maailmassa, etenkin englanninkielisissä maissa, tuning- termillä tarkoitetaan pääosin ainoastaan ajoneuvon moottoriin ja ajo-ominaisuuksiin kohdistuvaa muuntelua.

Perinteisiä tuunauksen kohteeksi päätyviä automerkkejä ovat Honda, Toyota, Nissan, Volkswagen ja BMW. Näille merkeille on Suomessa eniten osatarjontaa. Osia tehdään myös pitkälti itse, kuten puskureita ja jopa spoilereita. Laadukkaat ja kalliimmat osat täytyy yleensä tilata ulkomailta, kuten Saksasta tai Yhdysvalloista. Tämä on kuitenkin nykyisin internetin avustuksella melkoisen helppoa.

Myös muualla maailmalla tuning-harrastus on yhä suositumpaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa osat ja autot ovat kysynnän takia halpoja. Amerikkalaisissa autoissa on useimmin enemmän erilaisia osia matalan verotuksen ja eri lakien takia. Autoihin yleensä kuuluu esim. DVD-soittimia ja näyttöjä, ylöspäinnousevia ovia, isoja alumiini- tai kromivanteita. Amerikassa on myös hyvin monta eri alakulttuuria tuningista. Tuning on tullut monelle suomalaisille tunnetuksi esimerkiksi MTV:n Pimp my ride-sarjasta.

Kaiuttimet

Auto on nykyisin monelle se paikka, jossa musiikinkuuntelu tuntuu kaikkein hauskimmalta. Parasta musan kuunteleminen on toki kunnon vehkeillä. Kukapa ei olisi lähiössään törmännyt seuraavaan ilmiöön: jengi ajaa autolla ympäri kylänraittia ja kuulostaa musiikkia hyvillä saundeilla kunnon stereoista. Autohifi onkin tuttu keino tehdä vaikutus joihinkin tiettyihin piireihin.


Parasta luksusta se tarjoaa kuitenkin niille, jotka haluavat itse päästä nauttimaan kunnon musiikista ajoreissun aikana. Kunnon basson jytke on merkki siitä, että nyt on kunnon menopeli kyseessä.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *