Jätehuolto Suomessa – lyhyt oppimäärä

Jätehuoltoa

Suomessa jätelainsäädännön tärkein tavoite on ehkäistä jätteen syntyä, edistää uudelleenkäyttöä ja kierrätystä sekä vähentää  jätehuollosta aiheutuvia kokonaishaittoja. Näin toimien edistetään materiaalien ja luonnonvarojen kestävää käyttöä ja torjutaan jo ennalta ympäristöongelmia, ennen kuin niistä kehittyy vakavia haittoja ihmisille ja ympäristölle.

Järkevintä on ensisijaisesti pyrkiä välttämään jätteen syntymistä. Jos ja kun jätettä syntyy, se täytyy muokata uudelleenkäyttöä varten tai se on kierrätettävä. Ellei kierrätys ole mahdollista, jäte on hyödynnettävä ensisijaisesti materiaalina ja vasta toissijaisesti energiajätteenä. Nämä säännöt tulevat suoraan jätelainsäädännöstä.

Myös kaatopaikkajätteestä on olemassa säännöksiä. Kaatopaikalle jäte voidaan toimittaa vain, jos sen kierrätys tai muu uusiokäyttö ei ole teknisesti mahdollista tai taloudellisesti järkevää. Kaiken kaikkiaan kaatopaikkamaksut ovat Suomessa olleet nousussa 90-luvulta lähtien. Näin pyritään kasvattamaan taloudellisia kannustimia tuottamaan mahdollisimman vähän kaatopaikkajätettä.

Ensisijaisesti jätehuollon järjestämisestä on vastuussa jätteen tuottaja ja haltija. Yhdyskuntien jätehuollosta vastaavat pääasiassa kunnat, mutta tiettyjen tuotteiden valmistajilla on velvollisuuksia järjestää jätehuolto näille tuotteille.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *