Ilmalämpöpumpun hankinta-mitä tulisi tietää?

Oletko sinäkin hankkinut kotiisi ilmalämpöpumpun? Jos olet toiminut näin, et ole mitenkään poikkeuksellinen tapaus. Ilmalämpöpumput ovat yleistyneet asuinrakennuksissa ja kotitalouksissa, koska niiden avulla on helppo säästää sähkölaskua ja siten myös luontaisesti rahaa. Ilmalämpöpumppu säästää tehokkaasti energiaa, jos se on oikein asennettu ja sitä myös käytetään huolella.

Näin saat parhaimman hyödyn irti ilmalämpöpumpusta:

Laitteen tulee olla teholtaan ja toimintakyvyltään käyttötarkoitukseen sopiva. Pumpun sisäyksikkö sijoitetaan rakennuksessa keskeiselle paikalle, josta ilma pääsee leviämään esteettä. Ulkoyksikkö sijoitetaan puolestaan rakennuksen ulkoseinälle mahdollisimman varjoisaan paikkaan.

Ilmalämpöpumput ja varsinainen lämmitysjärjestelmä tulee säätää keskenään siten, että ilmalämpöpumppu toimii ensisijaisena lämmitysjärjestelmänä ja patterit kytkeytyvät päälle vasta, kun pumpulla ei voida enää lämmittää. Suurin mahdollinen energiansäästö saavutetaan, kun pumppu on päällä koko ajan ja vältetään ajastintoimintojen käyttöä lämmityksessä. Pahimmillaan väärin säädetyt automaattiasetukset ohjaavat pumpun lämmittämään ja jäähdyttämään yhtä aikaa.

Ilmalämpöpumpun eri osia tulee myös huoltaa ja puhdistaa kunnolla. Pumpun käyttöohjeesta löytyvät tiedot vaadittavista toimenpiteistä. Yleensä myös asennuksen yhteydessä annetaan ohjeet pumpun huoltoon ja kunnossapitoon.

Monissa pumpuissa on lämpötilan automaattiasetus, joka pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että lämmitetään ja jäähdytetään yhtä aikaa, toisin sanoen automatiikka ohjaa pumpun jäähdyttämään esimerkiksi takalla tuotetun lämmön pihalle. Säästövaikutuksen maksimoimiseksi pumpun tulisi antaa olla päällä koko ajan ja välttää ajastintoimintojen käyttöä lämmityksessä. Huolellinenilmalämpöpumppuhuolto kannattaa jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Lämpöpumpun asennus ei sulje pois muiden tukilämmitysmuotojen käyttöä. Se ei korvaa näitä muita tukilämmitysmuotoja. Jos aiemmin on käyttänyt esimerkiksi polttopuita tukilämmitysmuotona, ei niiden käytöstä tarvitse tai kannatakkaan luopua.

Millaiseen kotiin pumppu kannattaa hankkia?

Ilmalämpöpumpusta on hyötyä silloin, kun sillä pystytään pienentämään kodin lämmityskustannuksia. Suurin ilo pumpusta saadaan irti sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Toisaalta myös öljylämmitteiset kodit ovat nousseet sähkölämmitteisten rinnalle öljyn hinnan kallistuessa.

Kerrostalohuoneistossa ilmalämpöpumppua ei tarvita, ellei sitä haluta viilentämistarkoitukseen. Jos oma koti kuuluu asunto-osakeyhtiöön, ensimmäiseksi pitää saada taloyhtiön hallituksen lupa ilmalämpöpumpun hankkimiseen. Taloyhtiöllä saattaa olla myös ohjeet siihen, mihin ulkoyksikön saa sijoittaa.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *