Ilmalämpöpumpulla säästät energiaa

Ilmalämpöpumppu on tuttu tehokeino niille, jotka haluavat säästää energiaa helposti.

Teknisesti katsoen ilmalämpöpumput jakautuvat joukkoon erilaisia peruskokoonpanoja riippuen siitä miten monta ulko- ja sisäyksikköä yhdessä järjestelmässä myydään paketissa kerralla. Laitteet voidaan jakaa seuraavaan kahteen ryhmään: niin sanotut split- vs multi-split -laitteet.

Split -laite on kaikkein yksinkertaisin ja suosituin kuluttajamarkkinoilla: yhteen ulkoyksikköön on kytketty vain yksi sisäyksikkö kylmäaineputkituksen kautta. Tällainen laite soveltuu tyypillisesti yhden huoneiston tai pienen talon lämmitykseen ja jäähdytykseen jos sisäyksikkö on sijoitettu järkevästi.

Multi Split -laite puolestaan sisältää yhden ulkoyksikön ja useamman sisäyksikön. Tällä  järjestelmällä pyritään kustannustehokkuuteen. Se onnistuu, sillä reilummalla ulkoyksikön tehon mitoituksella voidaan nyt ruokkia useampaa sisäyksikköä. Näitä järjestelmiä yleisimmin myydään hotellien, supermarkettien ja toimistotilojen käyttöön. Toki suuremmissa omakotitaloissa ja maatiloilla on mahdollisuus myös soveltaa tätä kokoonpanoa, jossa lämpö tai viilennys saadaan tasaisemmin leviämään suurempaankin tilaan.

Edellä mainittujen lisäksi on ilmalämpöpumpuissa vielä eksoottisempiakin laitekokoonpanoja, joissa voidaan esimerkiksi yhteen ulkoyksikköön kytkeä kylmäaineputkiston jatkeeksi vaikkapa yksi ilmaa puhaltava sisäyksikkö ja sen kanssa rinnalla tai sarjassa ohjattava lattialämmityksen vesipiirin lämmönvaihdin. Kunnollisia nimityksiä näille harvinaisemmille kokoonpanoille ei ole vielä luotu. Laitevalmistajat testaavat kuitenkin mielellään näitä laitteita energiatehokkuuden parantamiseksi juuri kuluttajamarkkinoilla esimerkiksi Aasian maissa.

Mitsubishi Electric ilmalämpöpumppu säästäää energiaa vain silloin, kun niitä käytetään oikein. On tärkeää asentaa pumppu ammattitaisoisesti. Asiakkaan olisikin hyvä hankkia ilmalämpöpumppu ammattitaitoiselta asentajalta valmiiksi asennettuna, ja pyytää käyttöönottopöytäkirja ja -opastus sekä pumpulle että erikseen järjestelmälle osana koko talon lämmitystä.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *