Ilmalämpöpumppu

ilmalämpöpumppuSuomessa Talvet ovat kylmiä ja kesät välillä hyvinkin kuumia. Yksistään nämä asiat eivät haittaa, mutta jos lisäksi vuorokauden sisäiset lämpötilanvaihtelut ovat suhteellisen pieniä, tulee ongelmia pitää talo sopivan lämpöisenä. Talvella kuluu huima määrä rahaa talon lämmittämiseen ja kesällä lämpöä yritetään toivottomasti saada pois talosta keinolla millä hyvänsä. Jospa olisi joku tapa, jolla näitä lämpötilaeroja voisi tasoittaa. Vaan kun on, nimittäin ilmalämpöpumppu.

Mistä ilmalämpöpumpun voi ostaa ja mitä se maksaa?

Ilmalämpöpumppua hommatessa kannattaa ehdottomasti tutustua viimeisimpään valikoimaan, sillä viimeisten vuosien aikana lämpöpumput ovat kehittyneet huimaa vauhtia. Vaikka uudesta pumpusta voisikin joutua maksamaan vaikka tuplahinnan, kannattaa hinta aina suhteuttaa saavutettuun hyötyyn. Koska kyse on suoraan lämmitystehon ja kulutustehon suhteesta, voi vuodenkin käytöllä helposti säästää kalliimman laitteen hinnan, jos tämä suhde on kalliimmassa laitteessa huomattavasti parempi.

Ilmalämpöpumppujen hinnat liikkuvat 1000 ja 3000 euron välillä. Jälleenmyyjien hintoja kannattaa aina vertailla ja asentaja kannattaa tarvittaessa tilata vähän kauempaakin. Vantaalainen Scanoffice tarjoaa laajan valikoiman ilmalämpöpumppuja.  Heidän sivuiltaa löytyy myös kätevä karttapalvelu, josta löytää nopeasti oman lähialueen lämpöpumppuasentajat.

Käytännön kokemuksia ilmalämpöpumpuista

Vaikka tämäkin artikkeli maalaa hienoja kuvia ilmalämpöpumppujen käytännöllisyydestä ja rahansäästöpotentiaalista, asia ei tietysti ole aivan niin yksinkertainen. Huonosti asennettu lämpöpumppu voi aiheuttaa helposti resonointia ja näin haitata oman asunnon lisäksi myös naapurissa asuvia.

Kerros- ja rivitaloissa asuvien kannattaa miettiä kaksi kertaa antaako naapurilleen luvan ilmalämpöpumpun asentamiseen. Jos lupa annettaan, kannattaa pitää huoli siitä, että varsinkin parvekkeelle asennettaessa ilmalämpöpumppu tulisi kiinnittää ehdottomasti seinän sijaan lattiaan omalle jalustalleen. Tällöin meluhaitta pienenee ja naapuririidoilta säästytään. Joissain taloyhtiöissä on myös erikseen tehtävät sopimukset, joiden perusteella lämpöpumpun ostaja sitoutuu tiettyihin desibelirajoituksiin, joiden alla laitteen toimintaäänten tulee pysyä.

Lämpöpumppu aiheuttaa myös toimintaperiaatteensa mukaisesti kondenssivettä, joka väärään paikkaan joutuessaan pahimmillaan homehduttaa seinän. Laitteen toimintaiät ja takuut kannattaa ottaa myös huomioon kustannuslaskelmia tehdessään. Rahallinen säästö on mitätön, jos laitteen maksettua itsensä takaisin, se on pakko uusia.

Nämä seikat huomioon ottaen ilmalämpöpumppu on kuitenkin erittäin varteenotettava vaihtoehto lämmityskustannusten pienentämiseksi ja asumismukavuuden lisäämiseksi. Tärkeintä on palkata oikeat miehet asentamaan laite, jotta ikäviltä ongelmilta vältytään.

Kategoria(t): Ei kategoriaa, Koti. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *