Eroon roinista

kierrätysKaupunkilaisten ainainen riesa on tilanpuute, mikä on varsin ymmärrettävää sillä, kaupungeissa ihmisillä on vähemmän tilaa asumiseen ja roinilleen. Varastoja ei ole aivan jokaisella, joten nurkkiin päätyy lojumaan kaikenlaista. Osa on tietysti tarpeellista ja osa turhaa. Ikävuosien kertyessä, perheen kasvaessa ja lopulta lasten lähtiessä turhan tavaran määrä voi olla todella suuri. Elämän aikana nurkkiin kertyy kaikenlaista.

Vanhat lastenlelut ovat yksi todella suuri tilanviejä. Teinejä ei luonnollisesti enää kiinnosta leikkiä vaavien ja viisivuotiaiden leluilla, eikä niitä kannata säilyttää varastotilaa viemässä. Tilanviejiä voi olla monia. Nykyisin esimerkiksi vanhentunut kodinelektroniikka ja muinaiset tietokoneet vievät nurkissa tilaa. Innokkaille auton tuunailijille, joilla on monta autonromua, renkaiden säilytys voi tuottaa päänvaivaa. Auton talvi- ja/tai kesärenkaat vievät loppujen lopuksi aika paljon tilaa, eivätkä ne välttämättä mahdu edes autotalliin säilytettäväksi. Taloyhtiö (varsinkin kerrostaloissa) ei välttämättä salli renkaiden säilytystä tietyissä paikoissa. Polkupyörien talvisäilytys voi tuottaa myös päänvaivaa, sillä polkupyörät vievät varsin paljon tilaa.

Varastoja voi vuokrata

Vaihtoehtojahan on tietysti monia. Varastonvuokraus on hyvä vaihtoehto esimerkiksi juuri renkaiden ja polkupyörien säilyttämiseen. Myös talviurheiluvälineet aina suksista ja lumilaudoista jääkiekkovarusteisiin soveltuvat hyvin varastossa säilytettäväksi kesän yli. Vuokraamalla sopivan kokoinen varasto, tilaongelmat helpottavat huomattavasti. Joutavaa roinaa, rikkinäistä krääsää ja vanhentunutta elektroniikkaa ei kannata varastoida vaan niistä tulisi pyrkiä eroon. Kaikkea ei todellakaan kannata säilyä. Kannattaa miettiä todella tarkkaan, mitä loppujen lopuksi tulee käytettyä ja mitä ei.

Kannattaa silti jättää perinteinen ja epäsuositeltava ”rojut roskikseen” -periaate.romut Dumppaamalla täysin käyttökelpoiset tavarat teet hallaa yhteiskunnalle ja luonnolle. Varsin monta eri asiaa voi kierrättää, joten kierrätysmahdollisuus on hyvä pitää mielessä.  Nykyään suurin osa esimerkiksi vanhasta autoromusta saadaan hyödynnettyä. Kaiken lisäksi vanhan auton on voinut kierrättää ilmaiseksi jo yli puoli vuosikymmentä. Vanhoja autonrämiä ei siis kannata jättää takapihalle lojumaan, oli pihalla tilaa tai ei.

Vanhoja laitteita otetaan usein kaupoissa vastaan

Toimivat ja kunnossa olevat laitteet, lelut ja vaatteet kannattaa myydä eteenpäin kirpputoreilla tai vaikkapa huutokaupata netissä. Internet on tehnyt tavaroiden myynnistä nykyään todella vaivatonta, joten se on varsin kannattava vaihtoehto. Lahjoittaminen hyväntekeväisyysjärjestöille tai muille vastaaville on aina hyvä vaihtoehto. Kaikkea hyväntekeväisyysjärjestötkään eivät ota vastaan vaikka ilmaiseksi antaisi, joten kaatopaikka voi olla ainoa vaihtoehto. Useimmat elektroniikkakauppaketjut ottavat vanhoja laitteita vastaan ilmaiseksi, mikä on myös hyvä pitää mielessä. Muun muassa Canonille voi lähettää vanhat mustekasetit ilmaiseksi postin kautta (ohjeet tulevat mustepaketin mukana tai Canonin sivuilta). Sortti-asemat Helsingissä, Espoossa ja Kirkkonummella ottavat vastaan myös ongelmajätteitä. Rajoituksena on se, että Sortti-asemat ovat itsepalvelupisteitä eikä sinne voi viedä rekkalavallisia roskaa.

Kuten on jo tullut mainittua, niin rikkinäisistä laitteista tulisi ehdottomasti päästä eroon, eikä niitä tule säilyttää sillä ne joka tapauksessa jäisivät korjaamatta. Oli niistä hyviä muistoja tai ei.

Kategoria(t): Elämäntilanne, Koti. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Eroon roinista

  1. Mikko sanoo:

    Kierrätys on hyvä juttu ellei jo välttämätön toimi tällä ylikansoitetulla planeetalla. Yrityksillä on ainakin Suomen ja EU:n tasolla aika laajat velvoitteet kierrätykseen. Uskon, että tulevaisuudessa valtaosa tuotteista on vähintään 99 prosenttisesti kierrätettäviä. Mitä kalliimmiksi raaka-aineet käyvät, sitä enemmän ihmiset alkavat arvostaa kestäviä ja pitkäikäisiä tuotteita. Talouskasvullehan se on haitaksi, mutta ennen pitkää on pakko alkaa ajatella asioita pääosin ihmisten ja ympäristön kannalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *