Erilaiset hirsitalopaketit – mikä sopii minulle?

Hirsitalopaketit Aikaisemmin kirjoitimme artikkelin oman hirsitalon rakentamisesta ja sen tekemisestä mittatilaustyönä. Toinen varteenotettava vaihtoehto on valita hirsitalopaketti. Hirsitalopaketteja on tarjolla monelta eri valmistajalta joiden valikoimasta löytyy varmasti mieleinen hirsitalopaketti. Talopaketin valintaa puoltaa rakentamisen helppous ja nopeus. Nykyaikaisen talopaketin rakentaminen on hyvin kustannustehokasta.

Hirsitalopaketin valinnassa huomioitavaa

Hirsitalopaketin valintaan kannattaa käyttää aikaa, sillä vaihtoehtoja on monia. Talopaketin hintaa katsottaessa ei kannata kiinnittää huomiota pelkästään paketin hintaan. Paketin sisällöllä on paljon väliä. Kaikilla valmistajilla paketin hintaan ei sisälly kuljetusta. Kuljetuksen järjestäminen saattaa olla hankalaa, sillä talopaketin osat saattavat olla suuria ja vaatia erityiskuljetuksia. Valmistajaa valittaessa kannattaa myös suosia suomalaisuutta.

Suomessa valmistettu mäntyinen hirsi on kaikista ekologisin valinta. Tällöin puuta ei kuljeteta toiselta puolelta maailmaa ja tuhlata energiaa logistiikkaan. Suomessa jalostetusta puusta saadaan myös hyödynnettyä sahalla syntyvä hake lämmityksessä. Arvostetut suomalaiset hirsitalovalmistajat pyrkivät hyödyntämään mahdollisimman paljon puun jalostuksessa syntyvästä hakkeesta.

Erilaiset hirret eri kohteisiin

Pyöröhirsi, pelkkahirsi, kelohirsi vai lamellihirsi – vaihtoehtoja on paljon. Eri hirsityypeillä on yleensä eri käyttökohteet.

  • Pyöröhirrestä tehty talopaketti sopii yleensä vapaa-ajan asuntona käytettävään rakennukseen tai saunarakennukseen. Pyöröhirsi tuo perinteisen tunnelman rakennukseen ja on helppo koota ja vaikka tarvittaessa purkaakin.
  • Pelkkahirttä käytetään rakennuksissa, jotka rakennetaan tiiviiksi. Pelkkahirsi on nelikanttiseksi höylätty hirsi. Pelkkahirrestä rakennettu talopaketti soveltuu joiden taajamien kaava-alueillekin. Kelohirttä taas näkee usein Lapin lomakohteissa.
  • Kelohirsinen talopaketti on luonnonläheinen ratkaisu punertavan ytimen ja kauniiksi harmaantuneen pintansa takia.
  • Lamellihirsi valmistetaan liimaamalla lautoja yhteen, jotta saadaan vankka ja muunneltava hirsirunko talopaketille.

Hirsityypin valinta vaikuttaa talon energiatehokkuuteen ja ulkonäköön. Pöyröhirrestä rakennetut talopaketit ovat hyvin hengittäviä. Energiatehokkuudeltaan pelkkahirrestä tai lamellihirrestä rakennetut talot ovat kuitenkin parempia. Lamellihirren käytetään kun halutaan tehdä rohkeampia ja monipuolisimpia ratkaisuita.

Valitse valmistaja omien arvojesi perusteella

Energiatehokkuus, kotimaisuus, design ja muunneltavuus käyvät ilmi usein valmistajien sivuilta. Omien arvojen punnitseminen ja sopivan designin löytäminen ovat tärkeitä tekijöitä valittaessa sopivaa talopakettia. Hirsitalopakettien valmistajien sivuilta käy yleensä hyvin ilmi heidän käyttämänsä materiaalit ja heidän arvomaailma. Tutustu rohkeasti eri valmistajien sivuihin. Esimerkiksi Suomessa suurimpana hirsitalopakettien valmistajana toimii Honka. Heidän hirsitalopaketit valmistetaan yksilöllisesti ja huomioiden huoneilman laatu. Hirsi rakennusmateriaalina toimii erinomaisena kosteudensäätäjänä ja hirsitaloille ominaista on hyvä huoneilma.

Kategoria(t): Rakentaminen Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Erilaiset hirsitalopaketit – mikä sopii minulle?

  1. Mikko sanoo:

    Ja seitsemän kymmenestä lomarakentajasta päätyy hirteen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *