Aurinkosähköjärjestelmän toiminta

Miten aurinkopaneelit toimivat?

Aurinkosähköjärjestelmä hyödyntää luontoystävällistä auringon energiaa.

Aurinkopaneelit keräävät auringonvaloa parhaiten aurinkoisina päivinä, mutta tuottavat sähköä myös pilvisellä säällä. Järjestelmä kytketään paneelien asennuksen jälkeen rakennuksen sähköpääkeskukseen. Järjestelmä toimii niin, että invertteri muuntaa paneelien tuottaman sähkön sähköksi, joka sopii kodin sähkölaitteisiin. Jos ylimääräistä sähköä välittyy sähköverkkoon, niin sähköyhtiö hyvittää sen sähkölaskussa.

Aurinkopaneelit kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, mikä on koko päivän auringossa. Mikään osa paneelista tai sen kennoista ei saa jäädä asennuspaikassa sellaiseen kohtaan, joka olisi jonkin esteen takana. Esteitä voivat olla esimerkiksi savupiippu, puun oksat tai räystäs. Jos rakennuksen katolta ei löydy paikkaa, joka olisi varjoton koko päivän, niin paneelit voi sijoittaa kauemmaksi talosta.

Aurinkopaneelien asennus kestää tavallisesti vain yhden päivän ja ne ovat heti käyttövalmiit.

Kannattaako sijoitus?

Kaikkein kannattavin tämä investointi on sellaisessa kiinteistössä, jossa erityisesti kesäaikaan kuluu runsaasti sähköä. Toimitilarakennukset ovat hyvä esimerkki tästä, sillä helteiden aikaan ostosähköä kuluu kaikkein eniten, kun ilmastointia käytetään paljon. Aurinkosähköjärjestelmä on hyvä vaihtoehto myös sellaiseen paikkaan, jossa ei verkkosähköä ole tarjolla, kuten kesämökille.

Keskimäärin keskikokoinen 12 paneelin aurinkosähköjärjestelmä pienentää sähkölaskua noin 30 %. On laskettu, että järjestelmä vaikuttaa myös suoraan talon arvoon, niin että talon arvo nousee huomattavasti. Rahallisen säästön lisäksi aurinkosähköjärjestelmän käyttäminen on luontoystävällinen ratkaisu ja sijoittamalla aurinkosähköjärjestelmään sijoittaa samalla myös puhtaampaan tulevaisuuteen.

Myös Suomessa aurinkopaneelien asentaminen on kannattavaa, sillä kesäiset valoisat päivät ovat pitkiä ja kompensoivat talven pimeämmät kuukaudet.

Aurinkosähköjärjestelmiä on olemassa sekä verkkoon kytkettäviä että akuilla toimivia.

Verkkoon kytkettävä aurinkosähköjärjestelmä

Omakotitaloissa ja yrityksissä käytetään yleensä verkkoon kytkettävää järjestelmää. Järjestelmä toimii niin, että se käyttää ensisijaisesti aurinkoenergiaa ja sen loputtua verkkosähköä.

Akustolla toimiva aurinkosähköjärjestelmä

Mökillä, asuntoautoissa ja veneissä käytetään akustolla toimivaa aurinkosähköjärjestelmää. Tällöin akku latautuu päivän aikana auringon voimasta ja illalla saatua virtaa voidaan käyttää esimerkiksi valaisimien käyttöön tai television katseluun. Mökin aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan aina sen mukaan, että kuinka paljon sähkölaitteita ja mukavuuksia mökillä halutaan käyttää.

Aurinkosähköjärjestelmän osat

Aurinkosähköjärjestelmä koostuu aurinkopaneeleista, asennustelineistä, kaapeleista sekä muista tarvikkeista. Jos kyseessä on verkkoon kytkettävä järjestelmä, niin tarvitaan vielä invertteri, joka muuntaa aurinkosähkön vaihtovirraksi.

 

 

Kategoria(t): Energia, Koti, Tekniikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *