Asuntoa ostamassa – myyntiajat venyneet

Vuokralla asuminen tulee vuosikymmenien mittaan selvästi omistusasumista kalliimmaksi. Sen vuoksi olen ajatellut näin keski-ikäisenä vihdoin siirtyä vuokralta omaan asuntoon.

Jos taloudellinen tilanteeni olisi ollut nuorena parempi, olisi asunto tietysti kannattanut ostaa jo aikaa sitten.

Taloudellisen epävarmuuden vuoksi asuntojen myynti on vaikeutunut viime aikoina. Sen vuoksi nyt kannattaa asunnon ostajan olla valppaana — jos siis voit saada asuntolainaa, kannattaa nyt tarkkailla asuntomarkkinoita ”sillä silmällä”. Tällä hetkellä kiinteistönvälittäjät saattavat hyvinkin joutua korjaamaan asuntojen hinta-arvioita alaspäin.

Laskevien markkinoiden aikana sekä myyjät että välittäjät ovat valmiita tyytymään aikaisempaa alhaisempiin tarjouksiin. Myyjä haluaa saada kodistaan edes jotain, ja kiinteistönvälittäjä saa välityspalkkion ainoastaan kaupan toteutuessa. Molemmat siis ovat valmiita tarttumaan tarjoukseesi!

Vaikka omistusasunto on lähes aina taloudellisesti järkevin asumismuoto, ei asunnon ostaminen kuitenkaan ole kaikkien ulottuvilla. Pätkätyöt eivät enää ole este asuntolainan saamiselle, mutta esimerkiksi asumistukea saavan pienituloisen ei todennäköisesti kannata muuttaa omaan asuntoon — eikä hän välttämättä saisi asuntolainaakaan.

Oma suhtautuminen vuokralla asumiseen oli pitkään tunteenomaisen myönteinen. Tilanne alkoi muuttua vasta viime vuosina, kun kotini omistava vakuutusyhtiö myi talon SATO Oy:lle. SATO taas on korottanut viimeisen viiden vuoden aikana vuokraa vuosittain. Tähän mennessä vuokra on noussut jo 50 % ilman minkäänlaista asumistason kohentamiseen tähtäävää parannustyötä. Sosiaalisesta asunnontuotannosta lähtenyt SATO on selvästi siirtynyt normaaliin voitonmaksimointiin tähtäävään kiinteistösijoittamiseen.

Näin suuret vuokrankorotukset saivat jopa minut suunnittelemaan asunnon ostamista. Kun samaan aikaan ajoittui vielä toistaiseksi voimassa olevan työsuhteen saaminen ja aikaisempaa paremman koulutuksen hankkiminen, alkoi tulevaisuus näyttää selvästi aikaisempaa valoisammalta. Lisäksi olen onnistunut hankkimaan itselleni hiukan säännöllisiä sivutuloja. Sen takia sitoutuminen suureen asuntolainaan ja kiinteään omaisuuteen alkoi myös tuntua entistä helpommalta.

Toistaiseksi en ole kuitenkaan edennyt tuumasta toimeen. Olen toki tutkaillut esimerkiksi Etuoven ja Jokakodin asuntoja ja ihmetellyt eri pankkien lainalaskureita. Yhdellekään asuntonäytölle en ole toistaiseksi uskaltautunut.

Haluan kuitenkin pysyä samalla asueella, jolla asun jo nyt. Kyseeseen tulevat siis lähinnä tietyt, Kehä I:n varrella olevat kaupunginosat. Kehältä olen valmis toki siirtymään myös hiukan pohjoisemmaksi, jos sieltä löytyy edullinen ja riittävän tilava asunto eteläisempiä kaupunginosia helpommin.

Tällä hetkellä asuntomarkkinat kuohuvat jossain määrin. Isot kiinteistönvälittäjät ovat näet poistuneet Etuovelta ja siirtyneet Jokakotiin. Suomalaiset eivät kuitenkaan ole vielä löytäneet sankoin joukoin uuteen portaaliin, minkä vuoksi osa asunnon myyjistä saattaa olla huolestunutta koska näytöillä käy aikaisempaa selvästi vähemmän väkeä.

Se taas johtaa asunnon myynnin vaikeutumiseen. Samalla keskimääräinen myyntiaika pitenee, mistä aiheutuu asunnon myyjälle aina taloudellisia rasituksia. Todennäköisesti asunnon myyjät siis suostuvat tällä hetkellä aikaisempaa kitsaampiinkin tarjouksiin.

Kategoria(t): Koti. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *