Ammattitaitoista vieroitushoitoa

http://www.dreamstime.com/stock-photos-addiction-image28365353Päihderiippuvuudesta irroittautuminen onnistuu hyvin harvoin omin avuin. Kyseessä on vaikea taistelu, riippuvuus kun muodostuu monimutkaisten aivokemiallisten prosessien kautta.  Yleensä hommaan tarvitaan asiantuntevan ammattilaisen apua ja juuri kyseistä ongelmaa varten räätälöityjä suunniteltuja hoitoja. Riippuvaisen täytyy motivoitua hoitoon aivan itse, sillä ei kukaan voi tehdä parantumispäätöstä hänen puolestaan.

Päihdevieroitushoitopalvelut tarjoavat vieroitushoitoa laitosolosuhteissa päihteiden käyttäjille. Jotkut tarvitsevat huumeista tai alkoholista vieroittuakseen jopa ympärivuorokautista valvontaa lääkkeellistä hoitoa. Suljetut ja käyttäjän kotiympäristöistä erilliset ympäristöt helpottavat vieroittumisen onnistumista.

Osastolla olemisen jälkeen entinen huumeidenkäyttäjä voi puolestaan totuttautua arkielämään ilman huumeita. Tällöin saattaa vielä avohoidon tarve herätä.

Ympärivuorokautinen vieroitushoito laitoksessa

Vieroitus huumeista tarkoittaa vieroittumista ”arjesta”, jonka osana huumeet ovat aiemmin olleet. Laitosmaiset, ympärivuorokautiset vieroitushoitopalvelut on kehitetty etenkin huume- ja monipäihderiippuvaisia varten. Ne ovat tehokas keino saada akuuttia ja toimivaa apua riippuvuuteen. Laitoshoitopalvelut soveltuu hyvin myös alkoholisteille, jotka tarvitsevat tavanomaista pitempää hoitoa. Hoitojaksoon voi myös sisältyä korvaushoitolääkityksen aloitus, vaihto tai lopetus.

Tähänkään hoitoon ei voida aikuista ihmistä pakottaa, vaan hänen on hankkiuduttava laitokseen omasta aloitteesta.

Päiväkatko

Päiväkatko on tarkoitettu niille vieroitushoidon tarpeessa oleville päihderiippuvaisille, jotka tarvitsevat tiiviimpää tukea ja seurantaa kuin perinteinen avokatkaisuhoito kykenee tarjoamaan. Päiväkatko on järjestetty kuitenkin potilaita varten, jotka eivät välttämättä tarvitse ympärivuorokautista seurantaa. Yöksi pääsee nukkumaan omaan sänkyyn. Päiväkatko soveltuu sekä alkoholi- että huume- ja lääkeriippuvaisille ja myös päihteiden sekakäyttäjille edellä mainituin rajauksin.

Päiväkatkaisuhoidolla tarkoitetaan päiväosastohoitoa, joka toteutuu joka päivä, myös viikonloppuisin. Hoito kestää päivittäin noin 4 – 5 tuntia. Lisäksi asiakkaalla on mahdollisuus saada tukea puhelimitse ympäri vuorokauden. Hoidon kesto on yksilöllinen ja määräytyy asiakkaan hoidontarpeen arvioinnin perusteella, tavoitteellinen hoitoaika on noin 7 – 14 vuorokautta. Päiväkatkaisuhoitoon kuuluu aamupala ja lämmin lounas.

Katkaisun apuvälineet

Katkaisuhoidon aikana kartoitetaan asiakkaan fyysinen ja psyykkinen tila ja tarkkaillaan asiakkaan voinnin muutoksia. Lääkäri tapaa asiakkaan hoidon aluksi ja määrää oireenmukaisen vieroituslääkityksen.

 

Osana asiakkaan tilan seurantaa käytetään säännöllisesti toteutettavia, tilannetta kartoittavia päihdetestejä. Vieroitushoitojakson kuluessa kartoitetaan myös asiakkaan sosiaalinen tila ja laaditaan yhdessä asiakkaan sekä soiaali- tai A-klinikkatoimen kanssa kirjallinen hoitosuunnitelma.

Kategoria(t): Elämäntilanne. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *