Ammattikorkeakoulu kutsuu!

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-selling-new-car-image8262767Työhön pääsemiseen auttaa toki työkokemus, mutta se ei ole ainoa tai riittävä tie asiantuntemukseen monellakaan alalla. Miltei kaikki työnantajat arvostavat myös opiskelutodistuksia. Opiskeleminen voi viedä aikaa monta vuotta, mutta se on aina sijoitus tilaisuuteen. Mikä olisikaan parempi keino työnsaantimahdollisuuksien parantamiseen kuin korkea koulutus? Menisinkö yliopistoon vai ammattikorkeakouluun?

Yliopisto valmistaa periaatteessa akateemisen yhteisön jäseneksi, kun taas ammattikorkeakoulutus pyrkii vastaamaan työelämän tarpeisiin. Tämä näkyy jo siinä, että yliopisto-opinnot sisältävät enemmän teoreettisia osuuksia. Ammattikorkeakoulujen kursseilla opetetaan puolestaan enemmän käytännön taitoja. Yksi koulutus voi tarjota mahdollisuuden työllistyä moneen kohteeseen. Monipuoliset työelämäyhteydet turvaavat ammattikorkeakoulusta valmistuneille hyvän työllisyyden.

Ketkä pääsevät ammattikorkeakouluun?

Ammattikorkeakouluun hakemisessa toimivat samat vaatimukset kuin yliopistoissakin. Voit hakea ammattikorkeakouluun, jos olet suorittanut pohjiksi lukion tai ammattikoulun.  AMK haku on käynnissä säännöllisin väliajoin. Joihinkin koulutusohjelmiin on myös mahdollista hakea syksyisin.
Ammattikorkeakoulututkintoon johtavat opinnot järjestetään koulutusohjelmina, joissa voi olla suuntautumisvaihtoehtoja. Opinto-oppaita tutkimalla voi löytää itseä kiinnostavan koulutusohjelman ja suuntautumisvaihtoehdon helposti.
Mikäli itselle sopiva koulutusohjelma on hämärän peitossa, kannattaa aiheesta keskustella esimerkiksi ystävien kanssa. Esimerkiksi mol.fin testi voi antaa osviittaa siitä, olisiko ammattikorkeakoulu sopiva juuri sinua varten.  Koulujen internet-sivuilla tarjotaan ajankohtaista ja tarkkaa tietoa opintojen sisällöstä. Tarvittaessa kannattaa myös kääntyä opintopsykologin puoleen. Heidän hallussaan olevilla testeillä voi selventää omia vahvuuksiaan ja kiinnostuksiaan. Kun opiskelualan valinta osuu nappiin, motivaatio on korkea ja kouluunpääsy on entistä varmempaa.
Miten opiskelijat karsitaan?
Opiskelijat karsitaan muun muassa päästötodistuksen keskiarvon sekä ylioppilaskirjoituksissa menestymisen perusteella. Suosituimpien koulutusohjelmiin hakevien täytyy myös osallistua pääsykokeisiin. Joskus pääsykokeissa on useampia vaiheita ja ne kestävät monta päivää. Valmiuksia testaavien tehtävien lisäksi kokeissa saattaa joutua osallistumaan haastatteluun, jonka avulla testataan hakijoiden motivaatiota suorittaa koulu loppuun.
Mitä AMK-opiskelu maksaa?
Monet pelottelevat opiskelijaelämän köyhyydellä, mutta se ei ole tosiaankaan este opiskelulle. Tutkintoon johtava koulutus on nimittäin opiskelijalle maksutonta. Koulutus kestää kokopäiväopintoina 3,5–4,5 vuotta.
Opintotuki ei ole useinkaan korkea, mutta täytyy muistaa, että opiskelijaelämään liittyy myös erilaisia etuja. Ammattikorkeakoulussa opiskelevat pääsevät nauttimaan esimerkiksi muutaman euron hintaisista lounaista oppilaitosten ravintoloissa. Opiskelijat pääsevät myös matkustamaan joukkoliikenteessä opiskelijahintaan. Esimerkiksi junamatka muodostuu puolet halvemmaksi kuin työssäkäyville.
Halutessaan opintoihin voi hakea lainaa. Koulun ohella ja lomilla monet tekevät myös osa-aikatöitä varmistakseen toimeentulonsa.
Opinnot sisältävät myös puolen lukuvuoden työharjoittelun, jonka aikana voi viimeistään luoda verkostoja oman alan työelämään. Tämän lisäksi monet ammattikorkeakoulujen opiskelijat voivat päästä esimerkiksi oman alan kesätöihin jo opiskelujen aikana.
Kansainvälisestä urasta kiinnostuneiden kannattaa hyödyntää koulujen kieliopintomahdollisuuksia. Opiskelun aikana on myös mahdollista lähteä erilaisiin opiskelijavaihtoihin. Tämä on ennennäkemätön tilaisuus päästä tutustumaan ja verkostoitumaan vieraisiin kulttuureihin. Tämän lisäksi työharjoittelun voi halutessaan suorittaa ulkomailla.
Koskaan ei ole liian myöhäistä hankkia koulutusta!
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *