Aikuisena koulun penkille takaisin?

Onko aikuisena täysipäiväinen opiskelu mahdotonta? Ei ole. Opintovapaa on niitä harvoja vapaita, joihin työnantajalla on velvollisuus suostua. Sitä voi hakea, mikäli työsuhde on kestänyt yli vuoden. Opintovapaan voi käyttää yhdessä tai useammassa jaksossa. Sen voi jaksottaa myös niin, että osan työpäivästä työntekijä on työssä ja osan opintovapaalla. Tavallisesti opintovapaa on palkatonta ja juuri siksi opintovapaan ajalta kannattaa anoa Kelalta aikuiskoulutustukea.

Opintovapaata voi saada enintään kaksi vuotta viiden vuoden aikana.

Aikuisopiskelun rahoitus

Opiskelijat ovat Suomessa oikeutettuja saamaan opintotukea, joka mahdollistaa kokopäiväisen opiskelun. Monelle tulee yllätyksenä se, että myös aikuisopiskelijat ovat oikeutettuja aikuiskoulutustukeen, vaikka jo omaan tutkintoon nuorena olisivatkin saaneet täydet opintotukikuukaudet.

Aikuiskoulutustuesta käytetään myös nimitystä aikuisopintotuki. Se on tarkoitettu 30–54 –vuotiaille päätoimisesti opiskeleville. Ainoa edellytys on, että opinnot kestävät vähintään kaksi kuukautta. Aikuiskoulutustukea myönnetään omaehtoiseen koulutukseen osallistuvalle, jolla on joko työ- tai virkasuhde tai oma yritys.

Aikuiskoulutustuen ehdot:

  • vähintään 5 vuoden työkokemus
  • nykyinen työsuhteesi on kestänyt vähintään vuoden
  • olet työstäsi opintovapaalla
  • et saa muuta tukea opintoihisi

Koulutustuen lisäksi Kela myöntää myös opintolainaa aikuisille. Tämä edellyttää, että opintotukea nostetaan yhtäjaksoisesti vähintään kahdeksan kuukautta.

Aikuiskoulutustukeen vaikuttaa työhistoria

Tuen suuruuteen vaikuttaa työhistoria. Jos työkokemusta on ehtinyt kertyä yli 5 vuotta, mutta alle kahdeksan vuotta, niin yhdestä työssäolokuukaudesta saa 0,8 päivää tukiaikaa. Tällöin 5 vuotta työssä ollut voi saada tukea enintään 48 päivältä (2kk 5pv). Lue lisää tukiajan laskemisesta.

Kahdeksan vuotta työelämässä ollut saa aikuiskoulutustukea 18 kuukaudelta eli 387 päivältä.

Aikuiskoulutustukea haetaan Kelalta. Sen haku on tehty joustavaksi eli sitä voi hakea myös sähköisesti Kelan asiointipalvelussa, jonne kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Koulutustukea voi hakea myös lomake OT12:lla

Kuka aikuiskouluttautuu?

Moni havahtuu jossain vaiheessa siihen, että paluu koulun penkille tuntuukin yhtäkkiä miellyttävältä verrattuna 8-16 konttorirottana olemiseen. Aikuiskoulutusta tarjotaan nykyään monissa ammatillisissa oppilaitoksissa sekä ammattikorkeakouluissa. Aikuiskoulutusta varten on perustettu myös aivan omia oppilaitoksia, jotka tarjoavat nimenomaan työelämälähtöistä koulutusta.  Tilastojen mukaan vuosittain aikuiskoulutukseen osallistuu noin 1,7 miljoonaa suomalaista.

Aikuiskoulutuskurssien kesto vaihtelee muutamasta päivästä kokonaisten tutkintojen tekemiseen saakka, jolloin puhutaan jo vuosista. Monelle aikuiskoulutus mahdollistaa muutoksen omaan työuraan tai mahdollistaa esimerkiksi johtotason työtehtävät.

Kiinnostuitko aikuisopiskelun tuista. Lue lisää Koulutusrahastosta.

Kategoria(t): Opiskelu ja koulutus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *