5 syytä miksi omakotitalon katto kannattaa remontoida

Kattoremontti tulee jokaisella omakotitalolla eteen jossain vaiheessa sen elinkaarta. Mitä aikaisemmin kattoremontti toteutetaan, niin sitä helpommalla päästään. Jos odotetaan siihen saakka, että katossa ilmenee suuria ongelmia, niin remontti on yleensä paljon hankalampi ja kalliimpi toteuttaa. Kattoremonttiin voi olla monia syitä. Talon ulkonäkö saattaa olla huonontunut tai jopa sisäilmassa saattaa ilmetä ongelmia. Joskus katon vuosittaiset huoltokustannukset nousevat niin suureksi, että kannattavampaa on tehdä katolle remontti.

  1. Katto vuotaa

Kun katto vuotaa, niin kattoremontin kanssa ei voi enää viivytellä. Jos sisäseinissä tai katon alarakenteissa näkyy kosteusvaurioita, niin katto tarvitsee korjausta heti. Kun katto tarkistetaan säännöllisesti, niin yleensä halkeamat tai huonot tiivistykset voidaan havaita ajoissa, jotta kosteusvaurioita ei ehdi syntyä. Suomessa vuodenajat ja säiden vaihtelu asettavat paljon haasteita katolle, joten katto kannattaa tarkistaa tarpeeksi usein. Katon alusrakenteiden ilmanvaihto kannattaa tarkistaa myös aina katon huollon yhteydessä, sillä huono ilmanvaihto saattaa aiheuttaa sitä, että katon alusrakenteisiin kerääntyy kosteutta. Kosteus puolestaan voi aiheuttaa homeongelmia.

  1. Katto vaatii paljon huoltoa

Kattoa kannattaa huoltaa kaksi kertaa vuodessa. Huollon voi tehdä aina kevät- ja syystoimien yhteydessä, kun muutenkin tehdään pihatöitä. Jos katto vaatii jatkuvasti toimenpiteitä tai uudelleen maalausta, niin se on saattanut tulla tiensä päähän. Silloin pääsee kaikkein helpoimmalla, kun teettää kerralla kunnon kattoremontin, sen sijaan että korjaa kattoa koko ajan. Teräskatto on kaikkein huoltovapain katto, sillä siihen ei tartu lika eikä noki samalla tavalla kuin muihin kattomateriaaleihin. Teräskatto on myös erittäin helppo pestä.

  1. Katto näyttää kuluneelta

Omakotitalon kattoremontti tekee katosta aivan uuden näköisen ja koko talo saa uutta ilmettä. Joskus pelkkä katon maalauskin riittää tuomaan uutta ilmettä taloon. Hyvännäköinen katto myös nostaa talon arvoa.

  1. Katto ei eristä kunnolla

Joskus katon eristeet ovat puutteelliset ja osa talon lämmöstä menee katon kautta harakoille. Eristyksen heikkous on havaittavissa erityisesti kovilla talvipakkasilla. Sen huomaa vedon lisäksi talon ulkopuolelta siitä, että räystäistä roikkuu paljon jääpuikkoja. Ne tarkoittavat sitä, että katto luovuttaa liian paljon lämpöä ulkoilmaan.

  1. Katto on vaarallinen

Turvallinen katto vaatii hyvät ja toimivat kattoturvatuotteet, jotta katon huoltaminen onnistuu helposti. Kattoturvatuotteet eli tikkaat, kattosillat ja lumiesteet on oltava asennettu oikein ja niiden kiinnikkeiden on oltava kunnossa. Kattoturvatuotteiden kunto kannattaa tarkastaa joka kerta kun käy katolla. Useissa maissa kattoturvatuotteet ovat pakollisia. Suomessa jokaiseen uudisrakennukseen on laitettava kunnolliset turvatuotteet sekä lumiesteet. Kun katon eristykset ovat kunnossa, niin säästöä syntyy myös lämmityskuluissa.

Joskus vanhat katot on rakennettu materiaaleista, jotka ovat haitallisia terveydelle. Tällaisia ovat erityisesti 1980-luvulla rakennetut asbestia sisältävät katot. Jos katto on hyvässä kunnossa, niin asbesti ei ole vaarallista, mutta kattoa remontoidessa siitä saattaa irrota hengitykselle haitallisia hiukkasia. Joskus paikalliset viranomaiset tarjoavat taloudellista tukea asbestikaton remontoimiseen, koska haitallisista aineista halutaan eroon kokonaan.

Kattoremonttiin kannattaa ottaa luotettava yhteistyökumppani, jonka asiantuntemukseen sekä huolelliseen työnjälkeen pystyy luottamaan. Kun kattoremontti on huolellisesti suunniteltu, niin kustannukset pysyvät aisoissa.

 

 

Kategoria(t): Koti, Remontointi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *